Een ironische beschouwing over macht
Willem Gooijer
Over De mus vliegt waar ooit de adelaar zweefde
Gooijer neemt je mee op een fascinerende reis doorheen de geschiedenis van de macht, haar middelen en modi operandi. (…) Gooijer is inderdaad zedenmeester noch betweter. Hij tast voortdurend meningen en concepten af en ontleedt de consequenties van daden en engagementen. Dat hij zich regelmatig tot forse beschouwingen bekent, betekent niet dat hij zich tot onwrikbare waarheden en verdicten laat verleiden. (De Morgen)
Iedereen weet wat macht is. We hebben er voortdurend mee te maken. Allemaal kennen we de afhankelijkheidsrelaties die samenhangen met het begrip ‘macht’. Desondanks is het juist door zijn veelkoppigheid een moeilijk, zelfs vloeibaar begrip. Dat is dan ook de reden dat er veel over is geschreven. Dit boek probeert een origineel perspectief te bieden door het onderwerp te beschrijven aan de hand van de carrières en de gedachten van een aantal zeer uiteenlopende personen. Van de Griekse tiran Kritias en zijn opmerkelijke oom Plato tot aan de rebelse Adriaen Koerbagh en de scherpzinnige denker Baruch de Spinoza. Van de beroemde redenaar Cicero tot aan het revolutionaire heethoofd Louis Antoine Saint-Just.
Willem Gooijer publiceerde in 2008 een omvangrijke studie naar de hoogte- en dieptepunten in de filosofische traditie, getiteld: De tempel van Delphi. Drie jaar later schreef hij ‘Ik ben Odysseus’, een eigenzinnige visie op de inhoud en de betekenis van oude Griekse mythen. En in 2013 verscheen Het voorbij tegemoet, een boek over de dood waarin niet de dood centraal staat, maar de wijze waarop de mens met de sterfelijkheid is omgegaan. De achterkant van het tapijt is zijn vierde boek.
Gebonden. Met leeslint.
Van Willem Gooijer verscheen eveneens bij IJzer Het voorbij tegemoet en De achterkant van het tapijt