Uitgeverij IJzer

René Char Een vreemdeling voor de dageraad

Een vreemdeling voor de dageraad

Char, René
ISBN 978-90-8684-179-0
Formaat: 125 x 200 cm.
Omvang: 128 pag.
€22,50

Een vreemdeling voor de dageraad

René Char

 

Een jaar voor zijn dood werd de Franse dichter René Char (1907-1988) gevraagd een keuze uit zijn gedichten voor te lezen. Een selectie uit die keuze wordt hier als bloemlezing aangeboden. De gedichten, afgedrukt zowel in het Frans als het Nederlands, worden kort toegelicht. Ze bestrijken een periode van 1927 tot 1982, kortom de hele periode waarin Chars oeuvre, tot stand kwam.

Na een roerige jeugd weet Char het zeker, zijn roeping is dichter. Hij raakt bevriend met de dichter Paul Éluard en de nog jonge Pablo Picasso en sluit hij zich aan bij de surrealisten. Geleidelijk maakt hij zich daar ook weer van los. 

Na de oorlog pakt hij zijn literaire activiteiten weer op, met een stroom aan publicaties als resultaat, meest gedichten maar ook toneel en een hoorspel. Zijn bekendheid groeit. Albert Camus, Georges Braque en Nicolas de Staël behoren tot zijn vrienden. Pierre Boulez zet gedichten van hem op muziek. Kandinsky, Miró, Picasso, Matisse, Braque en Giacometti illustreren werk van Char. In 1983 wordt zijn oeuvre opgenomen in de Pléiadereeks. In 1988 overlijdt hij in Parijs en wordt in L’Isle-sur-la-Sorgue begraven.

 

René Char (L’Isle-sur-la-Sorgue, 14 juni 1907 - Parijs, 19 februari 1988), is een van de belangrijkste Franse dichters van de vorige eeuw. Char was de eerste die al bij leven in het Pantheon van de Franse letterkunde werd opgenomen, de Bibliothèque de la Pléiade. Bij IJzer verscheen eerder Le marteau sans maître /De onbeheerde hamer en Fureur et mystère/Woede en mysterie.

 

Uit het Frans vertaald, ingeleid en geannoteerd door Anno Lampe. 

Paperback met flappen

Zie ook van René Char De onbeheerde hamer / Le marteau sans maître en Woede en mysterie / Fureur et Mystère

En kijkt u ook even naar De ziel van het gebergte van Mireille Sidoine-Audouy waarin het leven van René Char tijdens het bezet (1940-45) op zeer fraaie wijze wordt beschreven.

Verschijnt mei/juni 2019

Nieuwsbrief ontvangen?

Please let us know your name.
Please let us know your email address.
Invalid Input

Ook interessant

Het riool Arnoud van Adrichem Jan Lauwereyns
Tot hier en verder Michael Tedja
Rainer Maria Rilke De sonnetten aan Orpheus
De Galgenliederen en andere groteske gedichten Christian Morgenstern
René Char De onbeheerde hamer / Le marteau sans maître