Uitgeverij IJzer

Cas van Houtert De kerk waakt in de slaapkamer

Dichters leiden de dans

Houtert, Cas van
ISBN -978-90-8684-203-2
Formaat: 140 x 215 cm.
Omvang: 464 pag.
€24,50

Dichters leiden de dans

Liefde in de middeleeuwen

Cas van Houtert

 

In het prille begin van de twaalfde eeuw breekt in de geschiedenis van de liefde in de middeleeuwen eindelijk de lente aan. In het paradijselijk gebied in het zuidwesten van Frankrijk propageren vrije mannen in hun liederen en stijl van leven het primaat van de liefde: de troubadours. 

Geboren vertellers bestormen het podium. Chrétien de Troyes, de geestelijke vader van koning Arthur, Guinevere, Lancelot en Perceval. Grote namen passeren de revue: Boccaccio in Firenze, Chaucer in Londen. Zij leveren de eerste bestsellers op Europees niveau. Aan de vorstenhoven en op de toernooivelden beoefenen  ridders en hun dames intussen de hoofse liefde, een spel dat te mooi is om waar te zijn. De tragedie voltrekt zich als de Roman de la Rose, het omvangrijkste en populairste epos uit de middeleeuwen, de liefde opnieuw tot lust en de vrouw tot lustobject degradeert. Dit keer zal het antwoord niet achterwege blijven. In haar meesterwerk De Stad der Vrouwen biedt Christine de Pisan de vrouw eindelijk het veilige onderkomen dat haar toekomt. Op de drempel van de nieuwe tijd wordt het feminisme geboren. 

 

Nooit eerder is de geschiedenis van de liefde in de middeleeuwen zo gedetailleerd en gedocumenteerd uit de doeken gedaan als in dit boek. De pen van Cas van Houtert staat ook dit keer garant voor een boeiende en meeslepende presentatie.

 

Paperback, geïllustreerd + 16 pagina’s kleurkatern

 

Prijs: 24,50

 

Eerder verscheen van Cas van Houtert: De kerk waakt in de slaapkamer (Liefde in de middeleeuwen)Middeleeuwers tussen hoop en vrees en Het weergaloze bestaan van keizer Frederik II. Zijn wijze van vertellen wordt door velen geroemd.

 

Over Middeleeuwers tussen hoop en vrees schreef de pers onder andere:

Bart van Loo in De Bourgondiërs (pagina 533/534)

“Een minder wetenschappelijk, maar des te boeiender en niet minder informatief werk is Middeleeuwers tussen hoop en vrees van Cas van Houtert, een aanrader voor wie graag door een goede verteller de middeleeuwen wordt binnengevoerd.”

Geschiedenis saai? Niet wanneer je dit voortreffelijk geschreven, boeiend en meeslepend boek leest. De auteur weet zo’n duizend jaar middeleeuwse geschiedenis te beschrijven als een avonturenroman. Een aanrader voor wie de middeleeuwen op een onderhoudende manier verder wil leren kennen dan wat de reguliere geschiedenisboeken voorschotelen. (Kunsttijdschrift Vlaanderen, zie hier)

Met zijn prachtige schrijfstijl slaagt Cas van Houtert erin om in acht verhalen de kernaspecten van de jaren 500-1500 op een  levendige wijze naar voren te halen. De verhalen lezen stuk voor stuk vlot weg. Van Houtert weet de spanning goed op te bouwen  én vast te houden. De acht verhalen zijn bronmatig goed onderbouwd en gedegen. (www.historiek.net, zie hier)

Luchthartig, onderhoudend, met oneindig veel feiten en pittige, dramatische, bizarre, soms grappige feiten en feitjes, herinterpretaties, rechtzettingen van algemeen verspreide “kennis” en degelijk geschiedkundig. Geen opsomming, geen droog verslag, geen betweterigheid of saaie kennis. Zelfs als je denkt de geschiedenis van deze periode toch al wel te kennen, word je op iedere pagina verrast. Als je enkel de grote lijnen ervan kent, is dit boek een feest om te lezen. Ik kijk al uit naar “De waanzinnige wereld van Frederik II”, het volgende boek waar hij nu aan schrijft en dat handelt over die geweldige, voor zijn tijd er boven uitrijzende figuur van Keizer Frederik II… (Humanistisch-vrijzinnige Vereniging, zie hier)

De laatste jaren verschenen diverse bestsellers over bepaalde middeleeuwse onderwerpen, maar het ontbrak aan overzichtswerken gericht op een breed publiek. Dit boek is een geslaagde poging om de middeleeuwen op een aantal hoofdlijnen aantrekkelijk te presenteren. Een knappe en enthousiaste introductie op de middeleeuwen. (Biblion)

Onderverdeeld in acht duidelijke hoofdstukken wordt een prachtbeeld geschetst van de middeleeuwen. (KLEIO voor docenten geschiedenis en staatsinrichting)

Het ideale geschiedenisleesboek
Geschiedenis is een wetenschap, maar vertellen is een gave. Cas van Houtert beschikt over dit talent. En dat maakt zijn geschiedenisboek Middeleeuwers tussen hoop en vrees tot een boek waarop menig professioneel historicus jaloers kan zijn.
Cas van Houtert pretendeert met zijn boek geen nieuwe feiten aan te dragen, geen volstrekt nieuwe visie op de geschiedenis van de middeleeuwen te bieden en nog minder in debat te gaan met beroepshistorici. Wat hij wil en wat hij bereikt: is een verhaal vertellen over een periode die ver achter ons ligt en waar wij, specialisten daargelaten, te weinig van weten. Van Houtert is de ideale gids op weg naar het verleden: hij kent de meeste relevante bronnen, ziet samenhangen en kan vertellen. Dat maakt Middeleeuwers tussen hoop en vrees tot een geslaagd geschiedenisleesboek. Tot het winteravondboek bij uitstek. (Brabant Cultureel, zie hier)

Spreken anno 2016 de Middeleeuwen nog tot de verbeelding, is de vraag die zich laat opdringen vóór het openslaan van ‘Middeleeuwers tussen hoop en vrees’. We zijn immers zo ontzettend druk met het creëren van onze eigen geschiedenis. De omvang, 600 pagina’s, zou de wat minder gemotiveerde lezer gemakkelijk kunnen afschrikken. Dat zou jammer zijn, want auteur Cas van Houtert slaagt erin om een van de donkerste perioden uit de Westerse historie op levendige wijze voor het voetlicht te brengen. Hij lijkt acht hoofdstukken op een haast achteloze manier aaneen te rijgen, door zijn vlotte pen, maar niets is minder waar. Het betreft hier een doorwrochte pil, waarin haast elke zin raak is geschreven en een schat aan feitelijke informatie bevat. Daarbij zijn alle feiten van de geschiedenis zoals we die overgeleverd hebben gekregen knap op een rij gezet. Interessant voor iedereen die nu wel eens het fijne van de middeleeuwen wil weten. (Eindhovens Dagblad)

 

 

Nieuwsbrief ontvangen?

Please let us know your name.
Please let us know your email address.
Invalid Input

Ook interessant

Onder God en boven de mensen De keizers van het Heilige Roomse Rijk Cas van Houtert
Cas van Houtert Middeleeuwers tussen hoop en vrees
Cas van Houtert Het weergaloze bestaan van keizer Frederik II (1194-1250)
Cas van Houtert De kerk waakt in de slaapkamer Liefde in de middeleeuwen