En het sociaal mechanisme in tijden van crisis
Simone Weil
Over arbeid verzamelt de scherpzinnige inzichten van de Franse filosofe Simone Weil over arbeid en sociale rechtvaardigheid. Geschreven tijdens haar ervaringen in vakbonds- en fabriekswerk, belichten deze essays de strijd van de mens binnen een wereld gedomineerd door efficiëntie en snelheid. Haar reflecties vragen om een heroverweging van de relatie tussen arbeid, het sociaal mechanisme en de vrije wil.
Weil stelt kritische vragen over de idealen van de Franse Revolutie — vrijheid, gelijkheid, solidariteit — en hun betekenis in moderne arbeidsomstandigheden. Ze onderzoekt de relatie tussen arbeid, het sociale systeem en de vrije wil, en biedt een uniek christelijk perspectief op de beperkingen van rationeel denken.
Deze bundel nodigt uit tot reflectie op de morele en sociale uitdagingen van arbeid, en blijft relevant voor hedendaagse discussies over rechtvaardigheid en menselijkheid.
Van Simone Weil (1909-1943) verschenen eerder bij IJzer Verworteling, Waar strijden wij voor? en Over oorlog. Van de hand van vertaler Jan Mulock Houwer verscheen Simone Weil - Wat zij nalaat voor een seculiere wereld.