Siegfried Sassoon
Zijn bekendste werk - Memoires van een man die op vossen jaagde - zal ongetwijfeld voor altijd als een klassieker te boek staan. Het is meer dan een autobiografie, het is een elegie. (Times)
De meest bevredigende autobiografie van onze tijd. Sassoon heeft alle vaardigheden van een romancier. Maar welke roman kan tippen aan de bekoring van dit werkelijk gebeurde verhaal? (Evening Standard)
Een van de subtielste en ontroerendste verhalen over leer- en jeugdervaringen, over het geleidelijk afbrokkelen van een egocentrisch universum dat gelukkig, onschuldig en uitzichtloos is. (Observer)
Het in 1928 verschenen Memoires van een man die op vossen jaagde schreef Siegfried Sassoon aanvankelijk onder het pseudoniem George Sherston. Sassoon, in die tijd bekend als dichter, was bang om als prozaschrijver voor het voetlicht te treden. Op ontroerende wijze vertelt hij over zijn jeugd op het platteland. Hij voert zichzelf op als een jonge edelman, die zijn tijd doorbrengt met paardrijden, vossenjacht, cricket en golf.
Het levert naast mild-ironische karakterschetsen van vrienden en tijdgenoten, prachtige sfeertekeningen op van cricketwedstrijden, paardenraces en de vossenjacht. De eerste wereldoorlog, die aan dat leven voorgoed een eind maakt, markeert het begin van de moderne tijd. Sassoon neemt op 2 augusus 1914 vrijwillig dienst, zoals duizenden andere jongens destijds. Hij vertrekt per boot naar het Westelijk front. Zijn onbezorgde leventje wordt volledig op zijn kop gezet in de loopgraven van Noord Frankrijk. Kou, modder, vermoeidheid en uitputting voeren de boventoon.
Oorspronkelijke titel: Memoirs of a fox-hunting man
Uit het Engels vertaald door Fritz Boeringa
Zie ook: Siegfried Sassoon: Memoires van een infanterieofficier