Uitgeverij IJzer

Kelderwesp Lein van der Wulp

Kelderwesp

Wulp, Lein van der
ISBN 978-90-8684-082-3
Formaat: 14 x 21.5 cm.
Omvang: 283 pag.
€18,50

Kelderwesp

Lein van der Wulp

 

Cor van der Velde, een man die bijna dertig jaar na de oorlog nog dagelijks gehinderd wordt door zijn verzetsverleden, stuit op een bizar bericht over het levenloos aangetroffen lichaam van zijn verzetsmakker in een Keuls appartement. Op zijn zoektocht naar de waarheid achter deze gebeurtenis leert hij de donkerste kanten van zichzelf kennen. Samen met de dochter van zijn verzetsvriend en een onhandige journalist, ontrafelt hij een intrige van moord en omkoping rondom de aanschaf van de F16. Het voert hem naar Duitsland, waar hij een ontmoeting heeft met een voormalig Duits officier in Breda tijdens de bezetting. Deze onthult hem de gruwelijke waarheid achter de eliminatie van een verrader door zijn verzetsgroep. Van der Velde besluit om voorgoed af te rekenen met zijn kwellende verleden.

Parallel aan dit verhaal maakt de lezer kennis met Mark, een schrandere maar onwillige scholier, die er niet toe te bewegen is om te beginnen aan een werkstuk over de JSF. Het is zijn ontmoeting met Van der Velde, inmiddels bijna honderd, die hem in gang zet. Mark leert dat er achter de waarneembare werkelijkheid nog een heel andere kan schuilgaan.

Van Lein van der Wulp verscheen al eerder, samen met Guido Schuring, bij Wolters Noordhoff het boek Textplay, een uitgave over Engelstalige literatuur voor het middelbaar onderwijs. Van hun hand is ook de uitgave Nutshell, een beknopte literatuurgeschiedenis over de Engelse en Amerikaanse literatuur, eveneens bij Wolters Noordhoff. Bij Van Walraven publiceerden zij Highlights, een uitgave met analyses van Engelse en Amerikaanse romans uit de twintigste eeuw. Daarnaast werkte van der Wulp mee aan Metropool, een Wolters Noordhoff uitgave gericht op de Europese literatuur door de eeuwen heen.

Hieronder de recensie van De Nederlandse Bibliotheekdienst:
Een bijzonder verhaal over een verzetsheld, Cor van der Velde, wiens leven ook dertig jaar na de oorlog nog intens gehinderd wordt door het inmiddels verre (oorlogs)verleden. Uiteindelijk kan hij na een speurtocht, samen met een dochter van zijn recentelijk vermoorde verzetsvriend en een journalist, definitief met zijn levensbepalende verleden afrekenen. Het bijzondere van het verhaal bestaat naast het oorlogstrauma en de recente gebeurtenissen met name ook uit het verhaal over de talentvolle en inerte scholier Mark, dat de lezer parallel wordt voorgeschoteld. Mark vindt in zijn ontmoeting met de bijna honderdjarige Van der Velde de uiteindelijke inspiratie om zijn alsmaar uitgestelde werkstuk over de JSF nu eens echt en serieus aan te gaan pakken. Hij ervaart vooral dankzij de oude verzetsheld dat de achterliggende werkelijkheid anders kan zijn dan de waarneembare en vindt daarin een extra stimulans. Een boeiend verhaal dat zeker aan het denken zet.

Van Lein van der Wulp verscheen eveneens bij IJzer Mannen van Maasoord

 

Nieuwsbrief ontvangen?

Please let us know your name.
Please let us know your email address.
Invalid Input

Ook interessant