Uitgeverij IJzer

Mannen van Maasoord Lein van der Wulp

Mannen van Maasoord

Wulp, Lein van der
ISBN 978-90-8684-107-3
Formaat: 14 x 21.5 cm.
Omvang: 356 pag.
€21,50

Mannen van Maasoord

Lein van der Wulp

 

Een roman op de huid van de actualiteit

Reeds 2de druk

Van der Wulp, sinds 1976 werkzaam in het onderwijs, beschrijft de teloorgang van een school van binnenuit. Een onthullende en onthutsende belevenis voor de nietsvermoedende lezer.
Mannen van Maasoord is aan de oppervlakte het hilarische verhaal over Stijn Valk, een welwillende docent met passie voor zijn vak die, steeds meer in een hoek gedreven, aanvankelijk nogal hopeloos en naar het schijnt onbenullig in verzet komt tegen de heerszuchtige Henri Koudijs, de nieuw aangetreden rector van Maasoord en tegen Egbert Litjes, een zelfingenomen onderwijsbestuurder met almacht. Mannen van Maasoord is een moderne schelmenroman met een zinderend en waarheidsgetrouw plot waarin Stijn eerst nog kansloos lijkt, maar door zijn gewiekste en steeds uitzinniger acties uiteindelijk meer gedaan weet te krijgen dan Henri Koudijs en Egbert Litjes lief is.
Onder de oppervlakte is het ook het pijnlijke relaas over de trieste teloorgang van het oude en degelijke Maasoord en de mensen die de school bevolken. Zoals veel scholen wordt Maasoord in de ogen van Stijn het slachtoffer van de tomeloze ambitie en blinde overtuiging van Koudijs en andere onderwijspredikers met een flinterdunne heilsboodschap, ingegeven door de waan van de dag en beleden met religieus fanatisme en megalomane organisatiedrift. Mannen van Maasoord is niet zomaar een roman maar is een onthullende en onthutsende belevenis voor de nietsvermoedende lezer en de schrik voor middelmatige bestuurders met een ronkend LinkedIn profiel en een hang naar CEO-status. Een roman die op de huid zit van de actualiteit.
Mannen van Maasoord brengt daarnaast schrijnend komisch aan het licht hoe de niet aflatende vernieuwingsdrang in het onderwijs, met ingrijpende en veelal opgelegde veranderingen, de dagelijkse praktijk voor de klas steeds instabieler heeft gemaakt, de verwarring over wat goed is alleen maar heeft vergroot en de positie van de mensen die het werk moeten doen steeds verder heeft uitgehold.

Lein van der Wulp werkt sinds 1976 in het onderwijs, waarvan de laatste dertig jaar als docent Engels aan een HAVO/VWO school.

Van Lein van der Wulp verscheen eveneens bij IJzer Kelderwesp

 

Nieuwsbrief ontvangen?

Please let us know your name.
Please let us know your email address.
Invalid Input

Ook interessant