Nick J. Swarth
“Wat maakt één van de vele honderden boeken die jaarlijks verschijnen tot een schitterend boek, dat zich weet te onderscheiden?” is de vraag die Jos Joosten zich stelt in zijn uitvoerige recensie over 1980 – De plasserparadox van Nick J. Swarth.
Om niet snel daarna te beginnen met de conclusie: “Want laat ik maar meteen beginnen bij de conclusie: gast, wat heeft Swarth een tof boek geschreven!”
En te eindigen met: “Swarth heeft gewoon een fenomenaal boek neergezet dat aangrijpt, meesleurt, amuseert, verbijstert, ja wat eigenlijk niet?”
Voor de hele recensie, kijkt u dan even hier.
Het jaar is 1980, het decor een troosteloze provinciestad, waarin werkeloosheid, armoe en woningnood hoogtij vieren. Het failliet van de textielnijverheid komt met industriële ruïnes en een enorme kaalslag in het hart van de stad. Dit bleke toneel biedt verrassenderwijs de perfecte voedingsbodem voor de jeugdige dadendrang van de no-future generatie.
1980 – De plasserparadox is een caleidoscopische roman en volgt het wel en wee van Ratel, Dr. Pink, Emiel de B., Klein Yani, Chloë en Loumi en hun vrienden. Dit is de eerste generatie die openlijk haar homoseksualiteit beleeft. Hun geaardheid wordt niet bevraagd, maar is simpelweg een gegeven.
De protagonisten vinden in het verlengde van de emancipatiegolven van de jaren ’60 en de vroege jaren ’70 hun eigen ruimte. In tegenstelling met voorgaande generaties wortelt hun beleving van seksualiteit niet in trauma’s. Zij hoeven op dat vlak niets te verwerken. Sterker nog, in het kielzog van de luidruchtige emancipatiegolven staan zij pal voor hun geaardheid, maken zij er absoluut geen geheim van en experimenteren er vrijelijk op los.
1980 is het verhaal van de stad X-Burg (Tilburg) zoals het nog niet is geboekstaafd, vanuit het perspectief van jongeren in de alternatieve scene, eind jaren ’70. Het is de tijd van het activisme, het kraken en de nieuwe muziek, waarin het persoonlijke politiek is en de hoop op een betere wereld groot.
Voor het Gentse Droef heeft Nick J. Swarth het hoofdstuk 'Biel stapt uit de kou' ingesproken op camera. Omdat het filmpje maar 10 minuten mocht zijn, heeft hij enige passages uit het hoofdstuk weggelaten. Kijk en luister hier.
En wie nieuwsgierig is geworden naar de muziek in 1980 – De plasserparadox (of een hoortocht door Memory Lane wil maken), u wordt op uw wenken bediend, de '1980 – De plasserparadox Soundtrack' is nu te beluisteren.
Het tv-interview met Nick J. Swarth voor Omroep Tilburg is hier te aanschouwen.
Paperback
Van Nick J. Swarth verscheen ook bij IJzer ¡Mondo Manga! & De napalmsessies (met DVD) & Mijn onsterfelijke lever
En in samenwerking met Jeroen de Leijer Horror Vacui