Uitgeverij IJzer

De napalmsessies Nick J. Swarth

De napalmsessies

Swarth, Nick J.
ISBN 978-90-74328-76-0
Formaat: 14 x 21.5 cm.
Omvang: 32 pag.
€19,50

De napalmsessies

Nick J. Swarth

 

De Napalmsessies vrucht van bijzonder samenwerkingsproject
NIEUW: POËZIE OP DVD
Nick J. Swarth, Tobias Delius, Steve Noble feat. Simon Heijdens

Uitgeverij IJzer en Muzieklab Brabant hebben met de dichtbundel / DVD de napalmsessies een bijzonder samenwerkingsproject gerealiseerd. Dichter Nick J. Swarth (Nederland) saxofonist Tobias Delius (Nederland) en draaitafelkunstenaar Steve Noble (Engeland) werkten aan de verbeelding en verklanking van de lyrische suite ‘de napalmsessies’ samen met 21 videokunstenaars uit Nederland, België, Spanje, IJsland en Duitsland.

Nick J. Swarth is een dichter die ‘een schaamteloos lyrisme durft koppelen aan baldadigheid en flauwe grapjes’ (Yang). Zijn poëzie is vol betekenis, gelaagd, direct en misleidend. Zijn performance is krachtig, op het theatrale af. Een project met muzikanten uit de school van improvisatie en jazz ligt voor de hand vanwege het karakter van zijn poëzie. Vooral ook omdat zijn wijze van optreden vraagt om een breder kader. De muziek kleurt de beelden van de dichter in, doet ze ontstijgen aan de beperktheden van de taal.
Tenorsaxofonist Tobias Delius (winnaar van de Boy Edgarprijs 2004 ) en draaitafelkunstenaar Steve Noble bieden Swarth een plaats op het podium door hem uit te dagen, te aaien, te tarten. Intense solo’s, zweetdruppels, opperste concentratie op 1 cm2 vinyl; een krachtenspel dat de dichter niet in het hoekje van de pratende stoorzender drukt (zoals vaak bij dit soort combinaties) maar hem en zijn taal respect en ruimte bieden.

De DVD de napalmsessies is de neerslag van een serie van 6 optredens die in 2003 op diverse plaatsen werden geregistreerd. Videokunstenaar Simon Heijdens verwerkte 18 uur materiaal op fascinerende wijze tot een muziekfilm waarin de intensiteit van de optredens weergaloos nagalmt. Maar Heijdens ging verder, vroeg 21 videokunstenaars uit diverse windstreken een deel van de tekst van Swarth te verbeelden in een korte videoclip. Het resultaat is van een ongekende speelsheid. Nieuwe betekenissen dienen zich ruimhartig aan.

Bijzonder is de vormgeving. Verpakt in karton oogt de DVD als een wegwerpproduct. De bijgevoegde bundel, een typografisch kleinood met bibliofiele aspiraties, maakt het geheel af.
Een opmerkelijk product dus, enig in zijn soort in het door plezierdichters geteisterde Nederlandse poëzielandschap. Een waardig antwoord ook op de rijmelarij van slamdichters: performance en diepgang kunnen wel degelijk samengaan.

32 blz + DVD

Soms is Swarth niet eens te verstaan maar vormt zijn stem een geluid dat zich verhoudt tot de andere klanken als de nu eens vage dan weer vlijmscherpe beelden van geprojecteerde teksten tot de andere opnames. Heijdens weet hoe hij de kijker moet fascineren. (...) Burleske humor, associaties, typografische experimenten, talloze verwijzingen naar andere culturen en genres, meertalige teksten, een vrije vorm en invloeden van de modernste media zijn de kenmerken van Swarths poëzie, die daarmee tot de meest vernieuwende in ons staalgebied gerekend moet worden (...)
Swarth is duidelijk meer geïnteresseerd in processen dan in producten. Zijn rusteloze regels, die bij elke lezing andere verbanden aangaan, zouden wel eens karakteristiek voor de eerste literaire decade van deze nieuwe eeuw kunnen zijn. ‘De napalmsessies’ zijn in elk geval een absolute aanrader voor wie gelijke tred met de poëtische ontwikkelingen wil houden! (Haagse Courant)

 

Van Nick J. Swarth verscheen ook bij IJzer Mijn onsterfelijke lever & ¡Mondo Manga!

En in samenwerking met Jeroen de Leijer Horror Vacui

 

 

Nieuwsbrief ontvangen?

Please let us know your name.
Please let us know your email address.
Invalid Input

Ook interessant