Uitgeverij IJzer

Joseph Conrad Tyfoon

Tyfoon

Conrad, Joseph
ISBN 978-90-74328-39-5
Formaat: 12.5 x 20 cm.
Omvang: 123 pag.
€17,50

Tyfoon

Joseph Conrad

 

Terwijl de barometer dramatisch daalt blijft Kapitein MacWhirr, die niet vooruitloopt op zaken die komen gaan, gewoon doorvaren alsof er geen vuiltje aan de lucht is. Het schip waar hij het bevel over voert, de Nan Shan, vervoert naast goederen ook nog zo’n 200 Chinezen die met heel hun hebben en houden huiswaarts keren nadat ze een paar jaar in de koloniën hebben gewerkt. Als de storm opsteekt en het schip aan de elementen is overgeleverd, breekt er tot overmaat van ramp een massale vechtpartij uit tussen de Chinezen. De kisten, waarin hun spullen zijn opgeborgen, worden door de storm kapotgeslagen en de dollars rollen over de vloer. Als de storm eindelijk is gaan liggen en het schip de Chinese stad Fuzhou binnenvaart wordt de kijk op de gebeurtenissen vanuit zeer verrassende perspektieven becommentarieerd. Iedereen blijkt zo zijn eigen beslommeringen en obsessies te hebben.

Tyfoon, geschreven in 1900/1901 en gepubliceerd in 1902, heeft na een eeuw nog niets aan kracht ingeboet. Het is niet voor niets een van de bekendste verhalen van de 20ste eeuw. Naast de levendige beschrijvingen en de sterke karakters die met een paar rake pennenstreken worden neergezet, komt vooral de humoristische kant van Conrad er op meesterlijke wijze in naar voren.

Joseph Conrad (pseudoniem van Teodor Jozef Konrad Korzeniowski, Polen, 1857- Engeland, 1924) bezeilde 15 jaar de wereldzeeën. In 1895 verscheen zijn eerste boek Almayer’s Folly. Zijn beroemdste werken zijn o.a. Heart of Darkness (1902), The Secret Agent (1907) (beide een paar jaar geleden in Nederlandse vertalingen verschenen), Nostromo (1904) en Tyfoon (1902).

Engelse titel: Typhoon
Uit het Engels vertaald door Han van der Vegt

Bij IJzer verscheen eveneens van Joseph Conrad een vertaling van de magistrale roman Nostromo

Nieuwsbrief ontvangen?

Please let us know your name.
Please let us know your email address.
Invalid Input

Ook interessant

Joseph Conrad Nostromo