Uitgeverij IJzer

De bankroet jazz Paul van Ostaijen

De bankroet jazz

Ostaijen, Paul van

De bankroet jazz

Paul van Ostaijen

 

Een boek/dvd-uitgave

Eindelijk eerste Europese film over kredietcrisis!

Met een uniek nooit eerder gepubliceerd facsimile van een van de grootste en belangrijkste auteurs van de 20ste eeuw. Inclusief de verfilming van zijn scenario en een documentaire.
Het swingende, door de Vlaamse dichter Paul van Ostaijen op de puinhopen van Europa in 1920 geschreven filmscenario van De bankroet jazz mag nu dan, een kleine eeuw later, zijn première beleven. Precies 86 jaar na dato heeft Roxy Movies (Frank Herrebout en Leo van Maaren) het dadaïstische scenario verfilmd in een coproductie met het Filmmuseum. Van Ostaijen moest na de Eerste Wereldoorlog op 22-jarige leeftijd zijn land ontvluchten en kwam in het Berlijn van de jaren 1918-1920 terecht. Een tijd van maatschappelijke en culturele revoluties waarvan het dadaïstische werk De bankroet jazz de weerspiegeling is.
In het door de Eerste Wereldoorlog verwoeste Europa ontstaat in een sloppenwijk van Berlijn een dadaïstische revolutie door middel van jazzmuziek. De jazzrevolutie verspreidt zich over alle landen van Europa en stort met een waanzinnig financieel plan geheel Europa in een feestelijk bankroet. Na de Grote Oorlog verkeert het Europa van de jaren ’20 in een diep treurige sfeer van malaise. Armoede en ellende zijn troef en in Duitsland neemt de devaluatie hilarische vormen aan. Temidden van deze neerslachtigheid klinkt een nog zwak, maar opgewonden geluid: jazz!
De multimediale filmvoorstelling De bankroet jazz is helemaal in de stijl van de 20’er jaren van de vorige eeuw gemaakt en volgt het door de dadaïsten uitgevonden procédé van de collage en gebruikt daarvoor ‘ready made filmfootage’, ‘ready made sounds’ en een ontregelende bruïtistische performance.

Inhoud van de DVD:
De bankroet jazz (speelfilm) – 43 minuten
Paul van Ostaijen, bankroet in Berlijn (documentaire) – 55 minuten
Bonusmateriaal: over o.a. de Rijkswacht, Dada, Jazz, Robert Steidl, Filmtrailer 1983 – 65 minuten.

De film De bankroet jazz zal een van de hoofdonderdelen zijn van de Biënnale 2010 van het Filmmuseum.
De bankroet jazz zal bij die gelegenheid met live muziek (onder leiding van componist Wouter van Bemmel) vertoond worden in het Bimhuis te Amsterdam.

Gebonden full color boek + DVD waarop: speelfilm/43 minuten + documentaire/55 minuten + bonusmateriaal/65 minuten.
Inleiding: Marc Reynebeau
Gebonden.

Nieuwsbrief ontvangen?

Please let us know your name.
Please let us know your email address.
Invalid Input

Ook interessant

Richard Huelsenbeck De ondergang van Dr. Billig
Georges Bataille Het blauw van de hemel
Een bescheiden voorstel Jonathan Swift
Het stuurse gezicht van het surrealisme Raoul Vaneigem
Bunuel, lorca, Dalí; het eeuwige raadsel Agustín Sánchez Vidal