Uitgeverij IJzer

Muzische Professionalisering Bart van Rosmalen

Muzische Professionalisering

Rosmalen, Bart van
ISBN 978-90-8684-131-8
Formaat: 14 x 21.5 cm.
Omvang: 256 pag.
€25,95

Muzische Professionalisering

Publieke waarden in professioneel handelen

Bart van RosmalenDit boek is geschreven voor professionals die eigenzinnigheid en tegenkracht in hun werk willen versterken. Ze leggen zich niet voetstoots neer bij de pasvorm van het protocol. Van kunstenaars tot juristen en van ingenieurs tot zorgverleners, ze gaan over de grenzen van hun professie heen op zoek naar nieuwe vormen van vakmanschap, professionaliteit en samenwerking. Ze willen maatschappelijk bijdragen en de zin en betekenis van hun werk verdiepen.

Met het concept Muzische Professionalisering ontwikkelt Bart van Rosmalen, als lector verbonden aan Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en centrum voor leiderschap en ondernemerschap de Baak, een muzisch perspectief op professioneel handelen. In de mythe van de muzen bezingen de muzen de heldendaden van de goden door er een opvoering van te maken, door te vertellen, te spelen en te delen. Hun werk overstijgt de afgesloten individualiteit en schept gemeenschappelijke verbanden. Even, gedurende de muzische opvoering, vallen normale scheidslijnen en restricties weg: van de regelgeving in het protocol tot de hokjes waarin afgepast gewerkt wordt, van de hiërarchische machtsverhoudingen tot de hitte van de dag. Het muzische breekt daar doorheen als tegenkracht met een geheel eigen werking.

Van Rosmalen laat zien hoe het muzische perspectief professionele eigenzinnigheid, gedeelde waarden en plezier in het werk aanwakkert. Met de mythe van de muzen als leidraad verbindt hij de cultuurfilosofie in het werk van Alasdair MacIntyre, Hans-Georg Gadamer en Richard Sennett met de organisatietheorie van Karl Weick. Het boek besluit met praktische aanwijzingen om vanuit de waarden van de menselijke maat actief bij te dragen aan public value.

Van Muzische professionalisering is ook een Engelstalige editie verschenen onder de titel: The Return of the Muses (Public values in professional practices)

Muzische professionalisering  was een van de laatste drie genomineerden voor de Ooa-prijs 2016 (Orde van Organisatieadviseurs)

 

Nieuwsbrief ontvangen?

Please let us know your name.
Please let us know your email address.
Invalid Input

Ook interessant

Anouk Saleming Bart van Rosmalen Ik geef me bloot
Maangezichten Bart van Rosmalen Anouk Saleming
Tussen de regels Mieke Moor
The Return of the Muses Bart van Rosmalen