Uitgeverij IJzer

Het gestolen huis Joop Verstraten

Het gestolen huis

Verstraten, Joop
ISBN 978-90-74328-74-6
Formaat: 12.5 x 20 cm.
Omvang: 151 pag.
€17,50

Het gestolen huis

De stille oorlog tegen de Papoea's

Joop Verstraten

 

Verstraten schetst een indringend, eerlijk portret in een spottend sarcastische, vlotte, journalistieke stijl en met kennis van zake. Warm aanbevolen. (NBD)

Voormalig Nederlands Nieuw Guinea - sinds de soevereiniteitsoverdracht aan Indonesië achtereenvolgens Irian Jaya en Papua Barat genaamd - is nog altijd een betrekkelijk onbekend gebied. Dat is opmerkelijk want het is niet alleen een prachtig land met wonderschone stranden, onbekende valleien en ongerept oerwoud maar ook zijn de oorspronkelijke bewoners, de papoea’s, uiterst hartelijke mensen die de schaarse buitenlandse bezoekers onbevangen en met open armen ontvangen. Maar tegelijkertijd voltrekt zich hier een drama waarvan de wereld geen weet heeft of geen weet wil hebben.
In 1962, onder dreiging met een oorlog door Soekarno en onder zware diplomatieke druk van Kennedy, blies Nederland een smadelijke aftocht uit deze laatste oostelijke kolonie. Het liet ruim 700.000 van haar onder-danen achter met de in duigen gevallen restanten van de belofte op zelfstandigheid. Na een kortstondig VN-mandaat werd de macht overgedragen aan Indonesië.

Joop Verstraten doet in dit boek verslag van zijn reis door het land van de papoea’s en plaatst wat hij daar zag in het perspectief van de recente geschiedenis maar ook van een sombere toekomst. Ruim 40 jaar van een corrupt en door militairen gedomineerd regiem betekende voor de papoea’s gewelddadige repressie terwijl ondertussen hun bodem-schatten worden geplunderd en hun land wordt overspoeld met migranten uit andere delen van de Indonesische archipel. Zij vormen inmiddels een gemarginaliseerde, geminachte en slinkende minderheid in eigen land. En blijkbaar zonder vrienden op het wereldtoneel want het zwijgen over hun lot is oorverdovend.

Andere boeken van Joop Verstraten: De Boeddha en de marionettem (Een reis door het hart van Myanmar/Birma), Verhalen van de jongste tijd (Reizen langs de rafelranden van het Sovjetblok), Alles is zo ver van hier (Een reis door Zuid-Siberië en Mongolië) en Korea Korea (Reis door een rampzalige eeuw).

Nieuwsbrief ontvangen?

Please let us know your name.
Please let us know your email address.
Invalid Input

Ook interessant

Cas van Houtert Middeleeuwers tussen hoop en vrees
Cas van Houtert Het weergaloze bestaan van keizer Frederik II (1194-1250)
Verhalen van de jongste tijd Joop Verstraten
De Boeddha en de marionetten Joop Verstraten
Korea Korea Joop Verstraten