Een reis door het hart van Myanmar/Birma
Joop Verstraten
Myanmar (dat meestal nog wordt aangeduid met haar koloniale naam Birma) heeft een diepgewortelde boeddhistische cultuur en telt een groot aantal verschillende volkeren en etnische groeperingen. Het land wordt weliswaar omgeven door toeristische trekpleisters als Thailand, Tibet en India maar over Myanmar is in het westen weinig meer bekend dan dat het al ruim 40 jaar wordt bestuurd door een militaire dictatuur. Hierdoor wordt het land door maar weinig buitenlanders bezocht. De laatste jaren zelfs steeds minder vanwege een westerse boycot op het gebied van handel en toerisme, een boycot ingesteld en aangevoerd door de Verenigde Staten.
Joop Verstraten doet in dit boek verslag van zijn reis door Myanmar. Over het verfoeilijke karakter van het regiem laat hij geen misverstand bestaan maar wel rijzen een aantal vragen, bijvoorbeeld naar de geloofwaardigheid en effectiviteit van de westerse boycot. Verstraten stelt meer ongemakkelijke vragen, zoals naar het verleden van Aung San – een man die zowel wordt geprezen door de militaire junta als door de oppositiepartij van zijn dochter, Aung San Suu Kyi. Of naar de betrokkenheid van het westen, met name van de Britten en Amerikanen, bij de grootschalige opiumteelt in dit sprookjesachtige land.
Het resultaat is een boek dat voor sommige lezers controversieel zal zijn maar voor velen een aantal belangrijke nieuwe inzichten zal opleveren.
Andere boeken van Joop Verstraten:
Het gestolen huis (De stille oorlog tegen de Papoea's)
Verhalen van de jongste tijd (Reizen langs de rafelranden van het Sovjetblok)
Alles is zo ver van hier (Een reis door Zuid-Siberië en Mongolië)
Korea Korea (Reis door een rampzalige eeuw).