Uitgeverij IJzer

Verhalen van de jongste tijd Joop Verstraten

Verhalen van de jongste tijd

Verstraten, Joop
ISBN 978-90-8684-017-5
Formaat: 14 x 21.5 cm.
Omvang: 308 pag.
€19,50

Verhalen van de jongste tijd

Reizen langs de rafelranden van het Sovjetblok

Joop Verstraten

 

· Een onthutsend politiek, historisch reisverslag.
· Een caleidoscopische tocht door een wereld in transitie.

Na het uiteenvallen van het Sovjetblok, tussen 1989 en 1991, gingen de erfgenamen elk hun eigen gang, niet langer aan de hand van Grote Broer Rusland. Enkele jaren later viel, op bloedige wijze, ook Joegoslavië uiteen. De kaarten van Azië en Europa werden opnieuw gedrukt, want er verscheen een flink aantal nieuwe, onafhankelijke staten. In Centraal-Azië doken nieuwe landen op met duistere namen die riekten naar steppenvolkeren en moordlustige emirs: Kirgizië, Turkmenistan, Oezbekistan, Kazachstan. Oude, nog vaag bekende namen aan de Oostzee keerden terug: Estland, Letland, Litouwen. Ook landen als Oekraïne en Moldova stonden opeens op de kaart, net als een aantal republieken in de Kaukasus en op de Balkan.
Wat voorheen achter het IJzeren Gordijn lag, en waarvan de propaganda een uniform beeld van communistisch heil – of onheil – had geschilderd was versplinterd en elk land zocht zijn eigen weg, vaak struikelend en strompelend maar bij voorkeur zonder Rusland. Wat voorheen uniform leek werd veelkleurig, in veel opzichten.
Gefascineerd door vragen naar hoe deze landen de nieuwe tijden doorstaan, en nieuwsgierig naar hun overeenkomsten en verschillen, reisde Joop Verstraten in de afgelopen jaren door Oost-Europa en Centraal-Azië, door landen als Roemenië, Slowakije, Polen en Macedonië maar ook en vooral door 9 van de 14 voormalige republieken die tot 1991 samen met Rusland de wereldmacht Sovjet-Unie vormden. Rusland zelf komt in deze bundel alleen aan de orde in het verhaal over Kaliningrad, de Russische exclave aan de Oostzee, tegenwoordig een eiland binnen het territorium van de EU. Door deze ligging behoort ook Kaliningrad immers tot de rafelranden van dit voormalige Sovjetblok.
Het werd een caleidoscopische tocht door een wereld in transitie.

Andere boeken van Joop Verstraten: 

Het gestolen huis (De stille oorlog tegen de Papoea's)

De Boeddha en de marionetten (Een reis door het hart van Myanmar/Birma)

Alles is zo ver van hier (Een reis door Zuid-Siberië en Mongolië)

Korea Korea (Reis door een rampzalige eeuw)

Nieuwsbrief ontvangen?

Please let us know your name.
Please let us know your email address.
Invalid Input

Ook interessant

Korea Korea Joop Verstraten
Het gestolen huis Joop Verstraten
Cas van Houtert Het weergaloze bestaan van keizer Frederik II (1194-1250)
Cas van Houtert Middeleeuwers tussen hoop en vrees
De Boeddha en de marionetten Joop Verstraten