Anthony Trollope
Het leven anno nu staat op nummer 22 van de 100 beste Engelstalige romans (The Guardian, 2015):
Geïnspireerd door de woede van de auteur over de verloedering in Engeland, en destijds niet op waarde geschat, wordt Het leven anno nu nu erkend als een meesterwerk.
Aan het eind van de 19de eeuw betreedt Melmotte, een man met een schimmig verleden, de beursvloer van Londen. Hij wordt geacht onmetelijk rijk te zijn en een succesvol zakenman. Als hij wordt aangezocht om de aandelen van een, vooralsnog niet-bestaande, spoorlijn in Amerika te verhandelen, vallen de beste kringen van Londen voor de verleiding. Melmotte verzamelt de adel om zich heen om zijn status te verhogen. Marie Melmotte, zijn dochter, wordt aan iedereen die in Melmottes rijkdom gelooft aangeboden als ruilmiddel voor een adellijke titel. Zijn ster stijgt snel en hij mag zelfs de keizer van China een diner aanbieden. Dan duiken de eerste geruchten op dat hij gefraudeerd heeft. Niettemin lukt het Melmotte om de parlementszetel voor Westminster te veroveren. Als blijkt dat Melmotte iets te creatief is omgegaan met andermans geld en vertrouwen, stort zijn wereld in. In de talrijke subplots wordt de draak gestoken met de gemakzucht en arrogantie van de adel, het opportunisme van de politiek en de invloed van en op de literaire kritiek. Zo leefde men toen, maar veel is zeer herkenbaar.
Dagelijks horen en lezen we in de kranten over malversaties en piramidespelen binnen de financiële wereld. Anthony Trollope (Londen, 1815-1882) bewijst met Het leven anno nu dat er niks nieuws onder de zon is en dat zijn boek meer dan actueel is. Melmotte of Madoff, what’s in a name?
Over De torens van Barchester schreef de pers:
Weet dat er nog vele andere romans van Trollope zijn van vergelijkbaar niveau en net zo vermakelijk en onderhoudend, niet alleen de Chronicles of Barsetshire of de zes Palliser novels, maar bijvoorbeeld ook The Claverings, The Way We Live Now, He Knew He Was Right en Mr. Scarborough’s Family – om nu maar mijn favorieten onder de Trollope romans te noemen. Maar mijn hartstocht voor Trollope is begonnen met Barchester Towers, dus dat blijft de roman die mij van alle Trollope novels het meest dierbaar is. (Maarten ’t Hart)
Een aanrader is de komedie Barchester Towers uit 1857, waarin een bisschopsvrouw verstrikt raakt in haar eigen machinaties. (Pieter Steinz)
Begin met Barchester Towers, dat algemeen beschouwd wordt als zijn beste, in ieder geval zijn grappigste roman. (Guardian)
Vertaald uit het Engels door Marijke Loots
Oorspronkelijke titel: The way we live now