Uitgeverij IJzer

Louis Veen Mondriaan Schilder met een boodschap

Mondriaan - Schilder met een boodschap

Veen, Louis
ISBN 9789086842803
Formaat: 170 x 240 cm.
Omvang: 384 pag.
€29,50

Mondriaan - Schilder met een boodschap

Tien essays van de schilder hertaald of vertaald en ingeleid door

Louis Veen

 

Mondriaan heeft veel geschilderd, maar ook veel geschreven. In zijn essays vertelt hij over de boodschap die zijn abstracte werk in zich draagt. Maar de schilder is geen vlot schrijver, zijn complex en omslachtig taalgebruik lijkt in niets op de eenvoud van zijn schilderijen. 

In het boek Mondriaan - Schilder met een boodschap staan tien essays van de schilder omgezet in hedendaags Nederlands: vier Nederlandstalige essays in hertaalde vorm en drie Franse, twee Engelse, één Litouwse in vertaalde vorm. Deze bewerkte essays zijn daardoor een stuk plezieriger te lezen dan de originele.

Na lezing van de teksten wordt duidelijk dat zijn abstracte schilderijen veel meer zijn dan eenvoudige geometrische decoraties. Dat zijn werk op  bekers, koektrommels, sokken en stropdassen wordt afgedrukt, doet de schilder ernstig tekort. Dergelijke decoraties gaan volledig voorbij aan de boodschap die hij met zijn schilderijen wil overbrengen. 

Mondriaan - Schilder met een boodschap wil met tien her- en vertaalde essays de inspirerende boodschap van Mondriaan voor iedereen toegankelijk maken.

 

Louis Veen promoveerde op Het geschreven werk van Piet Mondriaan. In 2018 verscheen van zijn hand Schrijven over kunst. Inleiding tot het geschreven werk van Piet Mondriaan, in 2020 Schilderen en schrijven in Laren en Blaricum en in 2022 Mondriaan in Woord en Beeld (over de denkwereld achter Mondriaans abstracte schilderijen).

 

Verschijnt oktober 2023

Nieuwsbrief ontvangen?

Please let us know your name.
Please let us know your email address.
Invalid Input

Ook interessant

Louis Veen Piet Mondriaan Schrijven over kunst
Hans Heesen Tenminste voor een bepaalde tijd
D.H. Lawrence Lady Chatterley's Lover
Zweig Freud Thumb