Uitgeverij IJzer

Louis Veen Mondriaan in Woord en Beeld

Mondriaan in Woord en Beeld

Veen, Louis
ISBN 978-90-8684-248-3
Formaat: 17 x 24 cm.
Omvang: 288 pag.
€22,50

Mondriaan in Woord en Beeld

Louis Veen

 

Op 7 maart 2022 is het 150 jaar geleden dat Piet Mondriaan (1872-1944) in Amersfoort werd geboren. In Mondriaan in Woord en Beeld maken we kennis met twee wat minder bekende ‘gezichten’ van de schilder: zijn seriewerk (Beeld) en zijn schrijfwerk (Woord). 

Mondriaan schildert hetzelfde onderwerp (zee, kerktorens, molens etc.) meerdere keren. Ook tijdens zijn abstracte periode maakt hij series. Maar dan zijn het dezelfde combinaties van zwarte lijnen die steeds terugkeren in zijn composities. Zo maakte hij tientallen series schilderijen op basis van een bepaald onderwerp of op basis van een bepaalde lijncombinatie.

Omdat voor Mondriaan schrijven net zo belangrijk was als schilderen wordt aan iedere serie van drie schilderijen een stukje essay of brieffragment van de schilder toegevoegd, zodat direct duidelijk wordt wat Mon­driaan in een bepaalde periode schildert en wat hij erover schrijft. 

 

De auteur Louis Veen promoveerde op Het geschreven werk van Piet Mondriaan. In 2018 verscheen Schrijven over kunst (Inleiding tot het geschreven werk van Piet Mondriaan) en in 2020 Schilderen en schrijven in Laren en Blaricum voor een ieder die meer wil weten over de denkwereld achter Mondriaans abstracte schilderijen.

 

Nieuwsbrief ontvangen?

Please let us know your name.
Please let us know your email address.
Invalid Input

Ook interessant

Louis Veen Piet Mondriaan Schrijven over kunst
Louis Veen Piet Mondriaan - Schilderen en schrijven  in Laren en Blaricum
Louis Veen Mondriaan Schilder met een boodschap