Uitgeverij IJzer

Hans Westerveld De nieuwe stad De ascetische boodschap van het ziekenhuisgebouw

De nieuwe stad

Westerveld, Hans
ISBN 9789086842889
Formaat: 150 x 230 cm.
Omvang: 368 pag.
€39,50

De nieuwe stad

De ascetische boodschap van het ziekenhuisgebouw

Hans Westerveld

 

Waar vindt zorg plaats, met name ziekenhuiszorg? En wat maakt het ziekenhuisgebouw zo belangrijk? Als deze vragen al worden gesteld, gebeurt dat meestal vanuit het ongemak dat patiënten en zorgverleners ervaren. Het gebouw zelf wordt dan vaak slechts beschouwd als een van de vele factoren in een tevreden­heidsonderzoek. Maar het unieke karakter van het ziekenhuisgebouw en de locatie blijven vaak onder­belicht. Daarom ging Hans Westerveld op zoek naar de verhalen die deze gebouwen vertellen over de idealen en ideeën van hun oprichters en architecten. Hierbij speelt ascetisme een belangrijke rol, met spirituele, politieke en esthetische dimensies. De auteur onderbouwt dit met historische voorbeelden en past het uiteindelijk toe op twee hedendaagse ziekenhuizen, waarvan één ontworpen door het Zwitserse architectenbureau Herzog & de Meuron.

Het doel van zijn onderzoek is om bestuurders, beleidsmakers, architecten en andere betrokkenen in de zorg bewust te maken van de waarde van ziekenhuizen en het belang om deze betekenis uit te drukken in inspirerende gebouwen met een krachtig verhaal.

 

Hans Westerveld heeft een achtergrond in Bouwkunde en heeft gewerkt bij de provincie Noord-Holland en adviesbureau Twynstra Gudde. Hij heeft bijgedragen aan de realisatie van verschillende ziekenhuisgebouwen en brengt in zijn onderzoek de filosofie, bouwkunst en politiek samen als de kunst van het verwezenlijken van projecten.

 

Verschijnt oktober 2023

 

Nieuwsbrief ontvangen?

Please let us know your name.
Please let us know your email address.
Invalid Input

Ook interessant

Rainer Maria Rilke Nieuwe gedichten& Nieuwe gedichten het andere deel
Zweig Freud Thumb
Philip Westbroek De werkplaats van de meester Richard Wagners ideeën over muziekdrama's
Blaise Cendrars De afgehakte hand