Uitgeverij IJzer

Truus van Lier Van schoolmeisje tot verzetsvrouw

Truus van Lier. Van Schoolmeisje tot verzetsvrouw

Diggelen, Michiel van & Domselaar, Kees van
ISBN 978-90-8684-252-0
Formaat: 20 x 12.5 cm.
Omvang: 95 pag.
€17,50

Truus van Lier. Van Schoolmeisje tot verzetsvrouw

Michiel van Diggelen & Kees van Domselaar

 

Najaar 1943 werd Truus van Lier (1921-1943) in concentratiekamp Sachsenhausen gefusilleerd. Zij nam al vroeg deel aan het verzet tegen de Duitse overheersing. Wat dreef deze jonge vrouw, welke noodlottigheden bepaalden haar korte leven en hoe kwam zij in 1943 uiteindelijk terecht voor het peloton? De auteurs schetsen vanaf het begin van haar schooltijd het levensverhaal van deze Utrechtse verzetsvrouw. 

Geboren aan het begin van de jaren twintig in de vorige eeuw groeide zij op in een liberaal joods milieu, volgde een gymnasiumopleiding en studeerde Rechtswetenschappen. Zij raakte als student meer en meer betrokken bij het verzet , sloot zich aan bij de roemruchte verzetsgroep CS-6 en wist  als infiltrant door te dringen bij de Waffen SS.  

Op vrijdag 3 september 1943 vermoordde zij de zeer foute Utrechtse NSB politiecommissaris G. Kerlen. Daarna dook zij onder. Enige dagen later werd zij in Haarlem door één van haar eigen mensen verraden, door een jonge joodse verzetsvrouw, die een relatie bleek te hebben met een charmante Duitse officier.  

 

Kees van Domselaar (1954) is dichter en publicist. In 2019 verscheen zijn derde gedichtenbundel bij uitgeverij De Arbeiderspers, getiteld De stille fanfare. Daarnaast was hij lange tijd als docent Nederlands en plv.rector verbonden aan het Christelijk Lyceum Zeist. 

Michiel van Diggelen (1957) is leraar economie, publicist en romancier. In 2013 verscheen zijn omvangrijke biografie van de schrijver Ab Visser. Van de roman De exodus van Hendrik Peter Scholte (2018) verschijnt binnen afzienbare tijd het tweede deel.

 

Paperback

Boek bevat illustraties

 

Nieuwsbrief ontvangen?

Please let us know your name.
Please let us know your email address.
Invalid Input

Ook interessant

Michiel van Diggelen De exodus van Hendrik Peter Scholte naar Pella
Michiel van Diggelen de exodus van Hendrik Peter Scholte