Uitgeverij IJzer

Michiel van Diggelen De exodus van Hendrik Peter Scholte naar Pella

De exodus van Hendrik Peter Scholte naar Pella

Diggelen, Michiel van
ISBN 978-90-8684-270-4
Formaat: 14 x 21.5 cm.
Omvang: 384 pag.
€25,00

De exodus van Hendrik Peter Scholte naar Pella

Michiel van Diggelen

 

Deze historische roman beschrijft het levensverhaal van predikant Hendrik Peter Scholte (1805-1868) als hij de oceaan oversteekt met een groep van 800 landverhuizers naar Amerika, waar hij het stadje Pella sticht op de prairie van Iowa. 

Scholte groeit uit tot de paus van dit bloeiende stadje. Door zijn gedrevenheid komt er veel van de grond, maar door zijn eigenzinnige optreden raakt de groep landverhuizers ook ernstig verdeeld op godsdienstig en politiek terrein. Na een conflict wordt hij uit zijn eigen kerk gezet. 

Naast predikant was Scholte in Pella ook onder meer actief als vrederechter, notaris, landmakelaar, juridisch adviseur, bankdirecteur en vooral als journalist en polemist. Midden jaren vijftig van de 19de eeuw raakte hij ook politiek actief. Hij schreef een pamflet over slavernij en raakte betrokken bij de verkiezing van Abraham Lincoln als president.

Scholte bleef in Amerika de exodusmens, nooit blij met het bestaande, altijd op zoek naar het volmaakte, waarbij hij soms te weinig rekening hield met de mensen die hem vergezelden, met uitzondering van zijn kritische en kunstzinnige vrouw Maria. 

 

Michiel van Diggelen (1957) is historicus, publicist en romancier. Hij publiceerde monografieën op velerlei terrein en schreef onder meer de biografie van de auteur Ab Visser (2013) en de historische roman De exodus van Hendrik Peter Scholte (2018). In 2022 publiceerde hij, bij uitgeverij IJzer, samen met Kees van Domselaar, Truus van Lier. Van schoolmeisje tot verzetsvrouw

 

Paperback.

 

Nieuwsbrief ontvangen?

Please let us know your name.
Please let us know your email address.
Invalid Input

Ook interessant

Truus van Lier Van schoolmeisje tot verzetsvrouw
Michiel van Diggelen de exodus van Hendrik Peter Scholte