Uitgeverij IJzer

Paul Bogaers Broedplaats Europoort v/h “De Beer”

Broedplaats Europoort v/h “De Beer”

Bogaers, Paul
ISBN 978-90-8546-041-1
Formaat: 16.5 x 24 cm.
Omvang: 112 pag.
€15,00

Broedplaats Europoort v/h “De Beer”

Paul Bogaers

 

In november 2005 verscheen het boek Broedplaats Europoort v/h “De Beer” bij de gelijknamige tentoonstelling in het Nederlands Fotomuseum. De tentoonstelling en het boek vormden de neerslag van een project van fotograaf Paul Bogaers in het kader van The Past in the Present over het natuurreservaat “De Beer”, ook wel genoemd het Vogeleiland. Eind jaren vijftig, begin jaren zestig werd dit unieke natuurgebied, gelegen aan de monding van de Nieuwe Waterweg, opgeofferd voor de aanleg van het huidige haven- en industriegebied Europoort.

Het door Artimo uitgegeven en eigenzinnig door René Put vorm gegeven boek kreeg een eervolle vermelding bij de internationale boekenjurering Schönste Bücher aus aller Welt in Leipzig en behoorde ook tot de best verzorgde boeken van 2005. Ongelukkigerwijze ging de uitgever, direct na de verschijning, failliet en werd door de curator beslag gelegd op vrijwel de hele oplage.
Pas onlangs zijn de boeken weer vrijgekomen. Uitgeverij IJzer besloot de distributie op zich te nemen.

Het boek bestaat uit een ‘moederboek’ in zwart/wit met daarin vier losse katernen, waarvan drie in kleur. Door foto’s uit de collectie van het Nederlands Fotomuseum van onder anderen Jan P. Strijbos, Frans P.J. Kooijmans, Frits J. Rotgans en Cas Oorthuys wordt er een beeld in gegeven van het vroegere natuurreservaat “De Beer” en de transformatie tot het tegenwoordige Europoort.
De foto’s van Paul Bogaers tonen het gebied in zijn huidige gedaante. Hierbij heeft de fotograaf het verrassende perspectief gekozen van de natuur die verrassenderwijs nog steeds een factor van betekenis is. In een apart tekstkatern wordt de context geschetst door citaten in facsimile van originele documenten en reflecteert de auteur over het begrip ‘natuur’ in relatie tot onze moderne samenleving.

Het boek bevat naast de 112 pagina's ook nog 4 aparte boekjes (3 boekjes van 16 pagina's en 1 boekje van 32 pagina's)

En dat allemaal voor de

Speciale prijs: 15 euro

Van Paul Bogaers verscheen eveneens bij IJzer TropenweeGids door de Kanaalzone & Onderlangs

 

Nieuwsbrief ontvangen?

Please let us know your name.
Please let us know your email address.
Invalid Input