Uitgeverij IJzer

R.P. Bosch 84 Namen

84 Namen

R.P. Bosch
ISBN 978-90-8684-104-2
Formaat: 14 x 21.5 cm.
Omvang: 512 pag.
€23,50

84 Namen

een filosofiegeschiedenis

R.P. Bosch

 

84 Namen is het eigentijdse antwoord op De wereld van Sofie.
(Fabien van der Ham, www.kinderfilosofie.nl
Zie een groot deel van de recensie hieronder.)

84 namen is een spannend en interessant boek voor iedereen die op een onderhoudende manier wat meer over de basisbegrippen van de filosofie van de oudheid tot nu wil te weten komen. Het is ook al een hele tijd geleden dat ik zo'n intelligent boek in handen heb gehad, waarvan alles zo mooi bij mekaar hoort, van de cover, de titel tot de inhoud. Prachtig boek, degelijk en ontspannend!
http://iedereenleest.be/?BoekID=10291

Een enerverende speurdersroman…
Een filosofiegeschiedenis
Een uitgelezen achtergrondboek voor middelbare scholieren.

Een filosofiecursus…

Een filosofiecursus was niet haar eerste keuze, maar naarmate de achttienjarige Naomi Wijsman meer leert over de geschiedenis van het westerse denken, begint ze steeds duidelijker raakvlakken te ontdekken met haar eigen leven.
Haar identiteit als adoptiekind, het belang van haar naam en de manier waarop ze met haar emoties omgaat – al die kwesties blijken wonderwel aan te sluiten bij vraagstukken waarover de oude filosofen zich hebben gebogen.

Alleen die ene grote dreiging in Naomi’s leven, de reeks vreemde ongelukken die haar collega’s bij aardewerkfabriek Warchums Steengoed treft, zal de filosofie ook daarop meer licht kunnen werpen?

Een enerverende speurdersroman…

84 Namen is een enerverende speurdersroman en een filosofiegeschiedenis in één. Het is een uitgelezen achtergrondboek voor middelbare scholieren met filosofie in hun pakket en een aanrader voor iedereen die zich wijsgerige basiskennis wil eigen maken.

Plato en Aristoteles, Seneca en Augustinus, Descartes en Spinoza, de ideeën van deze en andere kopstukken van de westerse filosofie worden helder en speels over het voetlicht gebracht.

R.P. Bosch is ideeënhistoricus en filosofiedocent.
zie ook: www.rpbosch.com


84 Namen is het eigentijdse antwoord op De wereld van Sofie. In De wereld van Sofie zit er nogal een kloof tussen het verhaal en de filosofische theorie. De vertelling over Sofie is eigenlijk te kinderlijk voor de doelgroep en dient vooral als kapstok en is op zich niet heel spannend of interessant. Sofie blijft in het verhaal vlak en de filosofische kennis komt in een soort grote mensen colleges voorbij. In 84 Namen is deze kloof veel kleiner. Het verhaal zou zonder de filosofische intermezzo’s ook spannend en interessant zijn. De hoofdpersoon  Naomi is in tegenstelling tot Sofie een rond karakter. De filosofie is op een natuurlijke manier in het verhaal verweven doordat Naomi een filosofiecursus doet. Als lezer ga je mee naar de cursus en de filosofische theorie komt zo heel toegankelijk voorbij doordat het niet een soort college is maar een dialoog met de klas. Naomi laat zich af en toe inspireren door de denkbeelden die voorbij komen, vooral door de ideeën van Seneca. Deze inspiratie had nóg wel een paar keer een echte rol in het verhaal mogen spelen, dan had het boek nog sterker geweest.
Spannend en interessant boek voor wat oudere pubers en beslist ook voor volwassenen die meer over filosofie willen weten maar dit niet al te ingewikkeld gepresenteerd willen hebben.

(Fabien van der Ham www.kinderfilosofie.nl)

Reductio ad absurdum
Dit is een boek waar je echt even in moet komen. Wat is het geval? Ik kwam via Coelho's 'de Alchemist' bij 'de Belijdenissen' van Augustinus en per toeval had ik ook '84 namen' van de bibliotheek meegenomen. En laat die Augustnus nou uitgebreid in dit boek aan de orde komen. Toeval bestaat niet ... waarmee bewezen is dat alles voorbestemd is: reductio ad absurdum. Ofwel een bewijs uit het ongerijmde, waarmee Augustinus probeert te bewijzen dat God bestaat.
Hoe dan ook: '84 namen' heeft me flink geholpen bij het lezen van 'de Belijdenissen' hetgeen echt een lastig filosofisch werkstuk is. Ik heb dus eigenlijk de afgelopen weken drie boeken door elkaar gelezen.
Een half leven geleden heb ik 'De wereld van Sophie' gelezen en die heb ik al een jaar in mijn nachtkastje liggen om nog eens een keer te lezen. Ik ben er al een paar keer aan begonnen, maar het wil niet vlotten. De eerste keer vond ik het een schitterend verhaal, maar het kan me niet meer bekoren ... al die briefjes die steeds in de brievenbus liggen ... ik word er gek van!
En dan is er nu ineens een mooi alternatief: '84 namen': een filosofische les die afgewisseld wordt met een spannend avontuur. Overigens kwam voor mij de vaart er pas aan het eind in toen het ging over de namen-numerologie. Leuk bedacht en jammer dat het niet eerder in het verhaal aan bod kwam en meer uitgewerkt werd. Stel je voor wat een boek dat was geworden: een nederlandse 'Da Vinci Code'.
Evengoed: een mooie poging en de moeite van het lezen zeker waard!
(Jos Kunze op http://dizzie.nl/boek/84-namen-9789086841042#.VbNyTt56rMM.facebook)

 

Nieuwsbrief ontvangen?

Please let us know your name.
Please let us know your email address.
Invalid Input