Marjorieke Glaudemans
Ooa managementboek van het jaar!
Alles is bijzonder aan dit boek en het laat zich nergens mee vergelijken. De vormgeving is sober en ingetogen, hier en daar voorzien van kunstuitingen in zwartwit. De hoofdstukken zijn kort en bevatten soms meer noten dan broodtekst. Noten die om de tekst heen geplaatst zijn en continu de aandacht trekken. En dat is maar goed ook want het merendeel bevat zeer relevante teksten die zeker niet overgeslagen mogen worden.
Iedere poging tot samenvatten van Is er ruimte in de gevestigde orde? is gedoemd te mislukken. De auteur heeft zelf in drie pagina’s waanzinnig knap verwoord waar haar boek over gaat en welke hoofdstukken daarop van toepassing zijn. Zonder twijfel het beste managementboek van de afgelopen vijftien jaar en een terecht bekroond met de titel Ooa Boek van het Jaar. Met een hele diepe buiging naar de auteur.
Managementboek.nl (zie: https://www.managementboek.nl/boek/9789086841134/is-er-ruimte-in-de-gevestigde-orde-marjorieke-glaudemans#recensies)
In bondige observaties en reflecties omtrent het omgaan met organisaties en functioneel denken stelt Marjorieke Glaudemans kwesties ter discussie waar de hedendaagse 'goed georganiseerde mens' onvermijdelijk mee van doen heeft.
Is er ruimte in de gevestigde orde? laat zich lezen als een rijke conversatie, met verwijzingen naar ideeën uit de kunst, filosofie en organisatietheorie. Een boek dat de verwondering naar boven haalt, waarin van alles aan de orde komt, zonder de schijnbare geruststelling van een nieuw systemisch denkmodel dat in vijf of zeven stappen belooft hoe we de zaak onder controle kunnen krijgen. Voor al diegenen die wel eens nerveus worden van de heersende overtuiging dat overal een sluitend antwoord op zou zijn.
Is er ruimte in de gevestigde orde? is een pleidooi voor het individuele vermogen om te blijven bevragen wat er speelt in organisatie, management en bestuur.
Voor iedereen die met organisatie en management te maken heeft: leidinggevenden, ondernemers, beleidsmakers, bestuurders, managers, medewerkers, critici, kunstenaars, social designers, wetenschappers, adviseurs, belanghebbende partijen, shareholders, klanten, consumenten, concurrenten, activisten, burgers, kortom wie niet?
Over Is er ruimte in de gevestigde orde?:
"Dit boek is vol betekenissen. Echt een van de rijkste boeken die ik recentelijk heb gelezen. Echt een geweldig boek waar je geest voortdurend door wordt geduwd, niet agressief, maar je speelt door dat boek. Je raakt in gedachten. Met dit boek ben je langer bezig dan met andere boeken."
Harry Starren, visionair denker en facilitator omtrent internationale ontwikkelingen in management en innovatie, voormalig CEO managementcentrum de Baak.
Eigenlijk is Is er ruimte in de gevestigde orde? een doorlopend onderzoek, een conversatie en een pleidooi om te blijven nadenken en de ruimte open te houden. Blijf reflecteren, blijf onderzoeken en neem niet zomaar genoegen met de eerste gedachte die zich aandient - dat is de geest die dit boek ademt. Het leeft daarmee een grondhouding voor van de ‘reflective practioner’ en het is die open, reflecterende en onderzoekende opstelling die mij zeer bevalt.
In bijna alles is dit merkwaardige en originele boek een witte raaf in de wereld van het managementboek, die zo’n getrouwe afspiegeling vormt van het georganiseerde leven, met haar overwaardering voor nuttige en praktische actie. Wie Is er ruimte in de gevestigde orde? leest wordt er voor even aan herinnerd dat het ook anders kan.
Tijdschrift voor begeleidingskunde, maart 2016
Tijdens het Boek & Festival in Achmea Congrescentrum in Zeist is het boek Is er ruimte in de gevestigde orde? van Marjorieke Glaudemans gekozen tot het beste boek over organisatieadvies van het jaar 2015. De vakjury van de Ooa, bestaande uit zes organisatieadviseurs prees het boek omdat het 'organisatiepoëzie schrijft, vragen stelt én bemoedigt'. Uit het juryrapport:
Glaudemans' boek is gekozen als beste uit 56 inzendingen. Uit die inzendingen is er een shortlist gemaakt van de 10 beste boeken. Uit deze shortlist zijn uiteindelijk drie genomineerden gekozen.
Juryvoorzitter Erna Scholtes licht toe: 'Voor de derde keer in vier jaar brengt uitgeverij IJzer een boek uit dat het schopt tot de nominaties. Dit keer een boek dat 'nergens' op lijkt. En dat is een compliment. Het boek Is er ruimte in de gevestigde orde? kent een volstrekt unieke vorm. De titel onderstreept dit, en dan in het bijzonder het vraagteken in die titel.'
Dit boek stelt een fascinerende vraag, die op verrassende manieren verkend wordt. Tot beantwoorden komt het niet. Wel gunt de auteur ons voortdurend een glimp van een eventueel begin. Het twijfelende perspectief van waaruit het geschreven is, is waardevol voor ons vak. De unieke vorm draagt bij aan de boodschap. De kunstenaar als adviseur… of de adviseur als kunstenaar?