Christian Dietrich Grabbe
In 1822 schrijft Christian Dietrich Grabbe (Duitsland 1801-1836) het blijspel Scherts, satire, ironie en diepere betekenis (het verschijnt pas, in gekuiste versie, in 1827). Het is een bijzonder stuk dat in Duitsland nog steeds wordt gelezen en herdrukt. De komische, absurde en satirische aspecten ervan sluiten namelijk goed aan bij onze tijdgeest en plaatsen het buiten begrensde stromingen als Romantiek en Classicisme.
In Scherts, satire, ironie en diepere betekenis speelt Grabbe vrolijk met paradoxen, inconsequenties en irrationaliteit. Het wemelt van de krankzinnige invallen, ingenieuze onzin, overdreven karikaturen en ongebreidelde vernieling. Hij maakt met speels plezier gebruik van macabere meedogenloosheid en choqueert graag. Met zijn woorden- en gedachtenspel verandert hij de praktische kennis van het gezonde verstand in onzin, en alledaagse observaties worden tot surrealistische visioenen.
Dat Grabbe zijn tijd ver vooruit was blijkt oa. uit de tempo- en scènewisselingen die het stuk een vaart geven waardoor het aansluit bij de hedendaagse cartoontraditie. Zijn werk blijkt achteraf zo modern dat het pas in de 20ste eeuw, met name door de surrealisten, op waarde werd geschat.
Oorspronkelijke titel: Scherz, Satire, Ironie und tiefere Bedeutung
Uit het Duits vertaald door Marco van Heugten en voorzien van een nawoord, noten en tijdtafel.