Thomas Bernhard
Houthakken maakt onderdeel uit van de Schwob leesclub voor de mooiste vergeten klassiekers
In Houthakken doet de ik-verteller verslag van zijn waarnemingen, associaties, herinneringen, gedachten en gevoelens tijdens een avondmaaltijd bij het echtpaar Auersberger in de Gentzgasse in Wenen. Op deze avond komt hij na jaren ongewild weer in aanraking met de kring van kunstenaars waarvan hij als beginnend schrijver zelf ooit deel heeft uitgemaakt, maar waarvan hij zich meer dan twintig jaar geleden heeft gedistantieerd. Om de avond glans te verlenen hebben de Auersbergers een acteur van het Weense Burgtheater uitgenodigd, die echter pas na middernacht arriveert omdat hij eerst nog als Ekdal in De wilde eend van Henrik Ibsen moet optreden. De avond ontwikkelt zich tot een beproeving voor de ik-verteller, die het gezelschap vanuit een oorfauteuil observeert en zich naarmate de avond vordert meer en meer opwindt over wat er van het gezelschap en van hemzelf in de loop van de tijd geworden is.
Bas Heijne schreef in het NRC van 15 juli 1994, dat Bernhard in zijn latere boeken groots kan zijn, zoals in Holzfällen ‘dat jammer genoeg niet werd vertaald en ook wel nooit vertaald zal worden’.
En in het NRC van 9 maart 2007 noemde hij Holzfällen ‘De leukste roman die ik ooit las blijkt na herlezing ook een van de pijnlijkste te zijn.’.
‘Waarom is Bernhard hier buiten zijn toneelwerk nauwelijks bekend en waarom is zijn boek Holzfällen nog steeds niet vertaald?’ vroegen Jeroen van Kan en wijlen Wim Brands zich nog niet zo lang geleden af in de VPRO-serie Verzonken boeken.
De buitengewoon mooie podcast die de VPRO over Houthakken maakte vindt u hier.
En, als primeur, het omslag op aanwijzingen van Thomas Bernhard zelf:
Zwarte omslag, witte letters, boven naar links verschoven Thomas Bernhard, in het midden heel klein, het liefst cursief, Houthakken. Onder logo uitgeverij.
(Der Briefwechsel Thomas Bernhard/Siegfried Unseld, 2009, p. 695)
Oorspronkelijke titel: Holzfällen. Eine Erregung
Uit het Duits vertaald door Chris Bakker en Pauline de Bok
Zie ook Op de boomgrens, De onderspitdelver, Uitwissing en Goethe sterft van Thomas Bernhard