Uitgeverij IJzer

Richard Wagner Geschriften uit de nalatenschap, open brieven en herinneringen

Geschriften uit de nalatenschap, open brieven en herinneringen

Wagner, Richard
ISBN 978-90-8684-184-4
Formaat: 125 x 200 cm.
Omvang: 512 pag.
€29,50

Geschriften uit de nalatenschap, open brieven en herinneringen

Richard Wagner

 

Vijftig jaar schrijverschap in één band. In het negende deel van Richard Wagners prozageschriften volgen we de componist gedurende zijn gehele scheppende leven in een omvangrijke reeks artikelen, die grotendeels ontleend zijn aan de na Wagners dood uitgegeven aanvullende banden op zijn verzamelde werken.

Al in zijn vroegste opstellen en recensies uit de jaren ’30 tekenen de contouren van Wagners levenswerk zich af: het scheppen van een volwaardige en originele Duitse operastijl. In de revolutionaire periode van 1848-1849 werkt hij deze nader uit in zijn grote geschriften, die sinds 2013 in Nederlandse vertaling verschenen zijn. De opstellen in deze band bieden hierbij extra context en achtergronden, Verder krijgen we in de teksten uit de jaren ’60 meer inzicht in Wagners nauwe betrekkingen met zijn grootste bewonderaar en sponsor, koning Ludwig II van Beieren. Tenslotte werpen de teksten uit de jaren ’70 en ’80 extra licht op de bekroning van Wagners levenswerk: de Bayreuther Festspiele en de maatschappelijke ambities van de Bayreuther Kreis.

Met dit deel is nagenoeg al het prozawerk van Wagner in het Nederlands beschikbaar.

Naast componist en theatervernieuwer schreef Richard Wagner (1813-1883) talloze korte en lange stukken over muziek, kunst, religie, theater etc. Bij IJzer verschenen reeds 8 delen met teksten vertaald, ingeleid en geannoteerd door Philip Westbroek. Dit negende deel eveneens van de hand van Philip Westbroek bevat een voorwoord van Hans van den Boom.

In de reeks Richard Wagner Geschriften verschijnen 9 delen. Allemaal uit het Duits vertaald, ingeleid en geannoteerd door Philip Westbroek.

Van Wagner verscheen eerder bij IJzer: Het kunstwerk van de toekomstGeschriften over kunst, politiek en religieOpera en dramaGeschriften over eigen werkGeschriften over muziekGeschriften over theaterGeschriften over cultuur en maatschappij en Geschriften over Parijs.

Daarnaast zal van de hand van vertaler Philip Westbroek een boek verschijnen waarin hij Wagners kunsttheorie en revolutionaire & controversiële, maatschappelijke & culturele ideeën helder uiteenzet.

Nieuwsbrief ontvangen?

Please let us know your name.
Please let us know your email address.
Invalid Input

Ook interessant

Het kunstwerk van de toekomst Richard Wagner
Opera en drama Richard Wagner
Geschriften over eigen werk Richard Wagner
Richard Wagner Geschriften over theater
Geschriften over kunst, politiek en religie Richard Wagner