Uitgeverij IJzer

Paul Dijkman De structuur van het geluk

De structuur van het geluk

Dijkman, Paul
ISBN 978-90-8684-029-8
Formaat: 21 x 21 cm.
Omvang: 113 pag.
€19,50

De structuur van het geluk

(Urban design)

Paul Dijkman

 

Door de eeuwen heen hebben ontwerpers, ambachtslieden en bouwende burgers de omgeving naar hun hand gezet. En door de eeuwen heen zijn de ingrepen opvallend vergelijkbaar. Bij groeiende steden of nagelnieuwe nederzettingen, bij de bewerking van het landschap, de plek van gebouwen en zelfs de vormgeving: keer op keer wordt een handvol structuren ingezet. Elke structuur bedient zijn eigen doel.

Volgens Paul Dijkman hebben de standaardoplossingen een evolutionaire grondslag: het zijn aangeboren denkpatronen. De focus van de verschillende bouwoplossingen zit ons in het bloed. In elke ontwerper schuilt de verre voorouder en ook gebruikers beschouwen hun omgeving met aangeboren wensen. Welke structuur maakt het gelukkigst? Of zit geluk in de juiste mix?

In De Structuur van het Geluk worden glashelder vijf typen oplossingen naast elkaar gezet. De toegankelijke teksten en vele illustraties leveren een effectief overzicht, kort en bondig, ideaal voor de gedachtevorming en discussies, en vooral: heerlijk voor nieuwsgierige geesten.

Paul Dijkman is beschikbaar voor lezingen. U kunt hem bereiken via: pauldijkman@planet.nl

Kleur. Gebonden. Rijkelijk geïllustreerd


Structuur zit in alle dingen en zeker in de stedenbouw. Vaak zijn deze structuren lastig te ontrafelen en soms zijn ze overduidelijk. Paul Dijkman probeert in een zoektocht duidelijk te krijgen welke structuren het prettigst zijn voor de mens. Aan de hand van zes levenshoudingen, Strijd, Autonomie, Dialoog, God, Lot en Dood, wordt de zoektocht aangegaan. Het boek wordt vervolgens ontleed in vijf verschillende structuren om vervolgens de gemengde modellen te bespreken. Het boek bevat vele tekeningen, schema's en kleurenfoto's. Hierdoor wordt het zeer prettig leesbaar en neemt de schrijver je bij de hand bij zijn overpeinzingen. Een verrijking voor de stedenbouwkundige geest. De auteur publiceerde eerder o.a. 'Nieuwbouw en sfeer - Handboek voor architectonische sferen'.

Recensie NBD (Nederlandse Bibliotheekdienst)

Bij IJzer verscheen eveneens van Paul Dijkman Nieuwbouw en sfeer en De kracht van onzekerheid (essay).

Daarnaast verschenen er van Dijkmans hand twee prozaboeken Het Lot & Het mannenmoeras

Nieuwsbrief ontvangen?

Please let us know your name.
Please let us know your email address.
Invalid Input

Ook interessant

Adrichem Stemvork Thumb
Ad Beenackers Ledig Erf, stel mij niet teleur
Ad Beenackers Oude Emmer, verhoor mijn gebed
Van Haute De kunst van een onmogelijk genot
Richard Wagner Geschriften over theater