Uitgeverij IJzer

Robert Pinget De verlossing

De verlossing

Pinget, Robert
ISBN 978-90-74328-21-0
Formaat: 13 x 20 cm.
Omvang: 224 pag.
€18,95

De verlossing

Robert Pinget

 

Het mooiste boek van Robert Pinget - L'Express

Robert Pinget (1919) wordt beschouwd als een van de grootste naoorlogse Franstalige auteurs. Niet de structuur maar de toon van zijn romans vindt Pinget het belangrijkst. Het werk bevat veel poëtische elementen die een beroep doen op de creativiteit van de lezer. Pingets interesse gaat uit naar het gewone, het alledaagse, daarnaast is hij gefascineerd door het mysterie van het menselijk geheugen. De volslagen wanhoop over de chaos van het menselijk bestaan maakt zijn werk aangrijpend. In 1965 kreeg Pinget de Prix Fémina.

In De verlossing wordt veel gepraat en van alles beweerd oa. over de verdwijning van de kleine Ducreux. Eigenschappen, personen en gebeurtenissen schuiven over en door elkaar heen, en overlappen elkaar; niets is wat het is of lijkt te zijn. De lezer wordt voortdurend heen en weer geslingerd tussen wat er werkelijk gebeurde en wat er wordt verondersteld.
De verlossing is een meesterlijk muzikale roman waarin voortdurend kleine verschuivingen en perspektiefwisselingen plaatsvinden.

Hij was op zondag met zijn ouders uitgegaan.
Hij had zijn matrozenpakje aan.
Hij had zijn blauwkatoenen broekje met bretels aan.
Een lief blond jongetje met bruine ogen, ze vonden hem drie dagen later, in het bos van Furet onder een hoop bladeren, gewurgd, de ouders hadden verschrikkelijk verdriet, het hele dorp sprak erover, zo'n drama hadden ze niet meegemaakt sinds achttienhonderddrieënzeventig.
Zoiets hadden ze nog nooit meegemaakt.

Van Robert Pinget verscheen ook bij IJzer: Vrijbuitersgraal, Passacaglia, Theo of de nieuwe tijdMeneer Songe, Iemand & De vijand

Oorspronkelijke titel: Le Libera
Uit het Frans vertaald door Jan Rijnsburger

Nieuwsbrief ontvangen?

Please let us know your name.
Please let us know your email address.
Invalid Input

Ook interessant

Theo of de nieuwe tijd Robert Pinget
Samuel Beckett Watt
Vrijbuitersgraal Robert Pinget
Meneer Songe Robert Pinget
Passacaglia Robert Pinget